Рефлектор или рефрактор

"- Dhаts is the queschion."

Какво пишело отгоре ли? Ами, ако не знаеш английски, се запиши на курсове. Не мога всичко да обяснявам. Запомни ли двата основни вида телескопи, защото ми излязоха прижки на устата да го повтарям. Рефлекторът е с огледала, а рефракторът е с лещи. В първия светлината се отразява от огледалата, а при втория се пречупва от лещите. Това означават и двете думи - отражение и пречупване. Прижки ли се пише или пришки. Не съм много убеден в това.

Веднага се сещаме за две предимства на рефлекторния телескоп. Той е кух и в него могат да се отглеждат хамстери. А, казахме ли го вече.

Лещите страдат от болести, наречени деформации или аберации. Това е заради пречупването на светлината. За да стане по-добра оптичната система, трябва да се влагат още лещи, които да премахнат тези деформации. Лещите отразяват светлина. Това означава, че част от фотоните, достигащи телескопа, не достигат до очите ни. Повърхнините на лещите отразяват светлина и това е една от причините рефракторите да са по-тъмни. При рефлекторът загубата на светлина идва от огледалото. Огледалата отразяват определен процент светлина – 85%, 95%, но тук няма хроматична аберация, най-големият враг на рефракторите.

Искам пак да попитам, запомни ли двата вида телескопи? Не чух добре. Все едно не сме писали нищо досега.

Рефракторът е с лещи, рефлекторът - с огледала. При телескопът тип рефлектор светлината влиза в тръбата, достига в дъното голямото огледало, наречено главно, а то я отразява към друго по-малко, наречено вторично или диагонал. Вторичното огледало насочва светлината към окуляра, тя преминава през него и достига очите ни. Фасулска работа. Самият Нютон го е измислил.

При рефрактора светлината преминава през лещите, като се пречупва различно в отделните зони - в центъра и в края, преминава през окуляра и достига окото ни.

Рефлекторът е по-светлосилен от рефрактора и се използва за достигането на по-тъмни обекти - мъглявини и галактики. Телескопът тип рефрактор обикновено е с малка апертура (малък относителен отвор, тясна тръба) и тъй като в него постъпва много по-малко светлина, той се използва за наблюдениена по-ярки обекти като Луната, планетите и звездни купове.

Защо има по-скъпи и по-евтини телескопи? Защото лещите се правят от различни видове стъкла и имат специално покритие, и както и огледалата, повърхностите им трябва да са абсолютно точни и се определят с едни мерки - микрони, които са части от милиметъра. Лещите имат различна степен на пречупване на светлината, което ги прави по-силни или по-слаби. Също така, за да намали загубата на светлина, те се просветляват по химичен начин за вътрешните повърхности и по физичен за външните, за да се намали отразяването на светлината от повърхностите им.

Няма да навлизаме повече в сложни думи и обяснения, като разделителна способност, дифракция, коефициент на топлинно разширение и прочие. Целта бе да разбереш колко сложна, колко фина и от колко много фактори зависи изработката и качеството на всички компоненти на един телескоп.

Само за пример ще кажем за телескопа "Хъбъл", чиито отразяващ алуминиев слой на главното огледало е бил с дебелина 65 nm, а предпазващия слой от магнезиев флуорид 25 nm. Един нанометър е една милионна част от милиметъра. "Хъбъл" е бил почти неизползваем три години след изстрелването му през 1990 г. заради разлика от 2 µm /микро метър или микрон - една хилядна от милиметъра/ в краищата на повърхността на главното огледало. Тази прецизност би трябвало да те е впечатлила и да си разбрал защо има любителски телескопи, които струват по-малко от една заплата и такива за повече пари. Последно ще отбележим, че тръбата има специално черно покритие отвътре, за да не отразява паразитна светлина и да не пречи на тази, която отива към огледалото. Дори тази малка подробност - качеството на това покритие, също влияе на образа. Това и всичко написано досега би трябвало поне малко да те настрои за една по-обмислена и правилна преценка преди да избереш първия телескоп.

Можем да напишем още, а и трябва. Колкото обаче и да прочете по темата човек, незапознат с телескопите, обикновено накрая се задава въпроса: "Ъ, какъв все пак телескоп да взема, измежду тези трите, примерно. Рефлектора или рефрактора?". Познато е и няма да си нито първия, нито последния, но в крайна сметка един ден се озоваваш под звездите и наведаш око към окуляра за първи път. Важното е, да го направиш за втори.

Ако погледнеш в тръбата на рефлектора, ще видиш в огледалото нещата така, както ги виждаш с просто око. С какво точно ще ги увеличим, ще разбереш на следващата страница.