Лещата на Питър Барлоу

"– 3х? Просто супер!"

Всичко, което дотук увеличихме с обектива и окуляра, ще увеличим още 2-3 пъти. Питър Барлоу е наистина един прекрасен човек и учен.

Лещата на Барлоу е позната на тесните специалисти, като "Лещата на Барлоу" (Barlow lens). Интересно, но и на широките е известна по същия начин. Как ли? Ами, като леща на Барлоу, мисля. Слага се преди окуляра или по-точно окулярът влиза в тубуса - цилиндъра, в който е поставена лещата. Разбра ли нещо от това? Аз нищо. Да кажем, че си имаме едно малко Лего. Знаеш ли Лего как е известно. Ами, като Лего, естествено. Че, как не можа да се сетиш.

Учените казват така - въпросното нещо се използва в оптична система и увеличава ефективното фокално разстояние на компонентите на оптичната система разположена след лещата. Ужас, нека да го преведем.

Лещата на Барлоу увеличава фокусното разстояние на телескопа толкова, колкото пише на нея. А този надпис обикновено гласи 2х, 3х или 5х. Това означава, че ако имаш леща на Барлоу с фактор или увеличение 2х, онова в окуляра ще стане два пъти по-голямо. Просто супер. Обаче не взимай евтина леща, защото ще си развалиш гледката. Когато станеш много добър, ще можеш да правиш каквото поискаш с фокусното разстояние чрез комбинации от леща и окуляри. И не забрвяй – всички правила за избор на окуляр и за качеството на лещите важат и за тази леща, дори в по-голяма степен.

Тук също има правило. Евтините лещи на Барлоу не стават за нищо. Дори има един много гаден трик, който някои производители използват. Пишат, че телескопът има много голямо фокусно разстояние, а всъщност вграждат леща на Барлоу. Ако не го знаеш, или не се съобщи, е твърде непочтено. Ние бягаме от такива телескопи. Накъде бягаме ли? Ами, накъдето ни видят очите, като начало.