Какво се вижда през телескоп

"- Само това ли?!"

Най-напред забрави за телескопа “Хъбъл” и прекрасните големи цветни снимки от компютъра. Освен, ако нямаш 10 милиарда долара под ръка. Това, което ще виждаш ще е малко, дори леко неясно, без цвят, но ще стои на живо пред теб и мечтите ти. И ще разбереш, че всичките чудесни снимки от големите телескопи не могат да заменят гледката пред очите. Разбрах го още при първото гледане. А какво и колко ще се вижда от това мъничко “нещо” - точно колкото е добър телескопа, който имаш и колкото са качествени компонентите му - толкова ще видиш.

Разбира се, нещата не са така прости. За да разбереш, какво се вижда през телескоп, трябва да погледаш поне през един такъв. В един уред Юпитер може да е много мъничък, но толкова ясен, че да не ти се иска да гледаш през друг телескоп, в който планетата е по-голяма, но размита - без ясни очертания и подробности.

Всъщност условията за добро изображение в окуляра могат да бъдат обхванати само след продължително ровене в интернет и на първо място - опитът от несполуките в началото, който обаче след време ще се окаже доста сладък. Но трябва да знаеш едно важно нещо. Голямото увеличение не се създава от: “Ей, виж го оня, големия телескоп!”, а от окуляра, който е голям колкото палеца ти, както и от една леща, за която ще стане на въпрос на някоя следваща страница.

И сега искаме ясно да заявим, колкото и да не ни се иска, за да няма разочаровани, следното: В малък телескоп се вижда голяма и светла единствено Луната. Цветни ще бъдат тя, Юпитер и Сатурн. Малкото мъглявини и галактики, които ще видиш, няма да имат цвят. Когато светлината е оскъдна, нашето око не различава цветовете. Но пък може да различава световете.