С какво се занимават астрономите

"– С всичко, което не им е работа!"

Като стана въпрос за телескопи, въпросът ни се струва съвсем в реда на нещата. Струва ни се, нали?

Най-напред всеки нормален човек, преди да стане астроном, учи физика. Физиката, естествено, е математика: Ако Иван тръгне със скорост V от точка В, носейки две пици с шунка и кашкавал, и стигне до точка С, без да е изял нито една от двете... И така нататък. Ясно ти е за какво става въпрос – Иван вече се е наял до пръсване и му е все едно.

Физиката е преди астрономията. Може да поназнайваш астрономия, но без физика не можеш да си астроном. А Физиката е Царицата на науките.

Професионалните астрономи работят с големи телескопи, разположени по планински върхове, до които се стига по тесен криволичещ път. Те ползват тези служебни телескопи основно за две неща. Да следят кога се задава колата на шефа и да гледат туристките как се пекат по съседните хълмове.

Шегувам се. За фотометрия и спекрален анализ ги използват основно. Освен това, ако си мислиш, че се интересуват от цветни картинки – това изобщо не е така. Например учените използват телескопите, за да снимат звезди.

Ако една звезда от снимката през юли 1648-а година свети по-слабо, а през август 2032-а по-силно – нещо става с тази звезда. Тогава се събира научен екип, за да се види каква точно е причината. Това става по следния начин. Купуват се пици с шунка и кашкавал, сяда се на масата и се разглежда снимката, на която има бяла точка на черен фон. Това е изключително вълнуващо. Само дето излиза малко скъпичко и затова се използват служебни телескопи. Кой ще извади 5 000 000 долара, за да снима бели точки на черен фон. Всъщност, преувеличих малко. Сносен телескоп може да се намери и за 495 396 долара. Дори и за по-малко.

Трябва да привършваме с глупостите и да кажем, че работата на астрономите не е гледане през телескоп. Той е само необходимост за разкриването на вселенските тайни и невидимите за очите неща.

Първият телескоп е като препятствие, което трябва да бъде преодоляно. Любопитството, интересът към красивите цветни снимки и новото може лесно да премине. А онази невероятна картина, която красивите снимки от космоса не показват – онези предвечни тайни в големия пъзел на Вселената – може така и да остане невидяна и неразкрита.

Ако ги опознаеш, ще видиш, че учените са съвсем като децата. Те обаче са пораснали и вместо да разфасоват някоя количка, са открили много по-голяма и по-интересна играчка - Вселената.