Навън с телескопа

За малките неудобства

Най-напред се облечи с топли дрехи, наблюденията се правят вечер или през нощта, а тогава е студено.

Трябва да се отиде на някое достатъчно тъмно място, ако наоколо има много светлини. Те правят небето светло и небесните обекти заглъхват. При пълнолуние ще има същия проблем. Затова най-доброто място е извън града, когато няма Луна.

Когато излезеш навън остави за известно време телескопа да "свикне" с околната температура. Това може да трае до час и половина.

Трябва да оставиш и очите да свикнат с тъмнината. Знаеш, че на тъмно зеницата се разширява. Тя се опитва да привикне с мрака и да събере повече светлина. Колкото повече “свиква”, толкова повече светлина събира. Очите ще свикнат с мрака за около половин час.

Сигурно си виждал как въздухът трепти от маранята над пътя през горещите дни. Мараня се получава когато топлият въздух от земята се издига нагоре. Движението на въздушните маси се нарича турбуленция и телескопът я усеща дори и вечерта.

В близост до хоризонта обектите не се наблюдават добре, защото там е светло. Хубаво е да са високо в небето, където е по-тъмно. Затова трябва да се изчака малко звездният куп или галактиката, която ще гледаш, да се издигне високо над хоризонта.

Фенерчето в джоба е задължително. Едно с бяла светлина, по възможност по-силна и едно с червена светлина. Червената светлина не заслепява очите, ако трябва да погледнеш нещо по телескопа.

Отново ще напомним, че наистина е много важно монтировката и статива да са стабилни, за да не трепери тръбата. Когато стативът на телескопа е разгънат ниско, той е по-устойчив и може и да не се клатушка от вятъра. Когато при теб дойде твоят първи телескоп и го докоснеш, ще разбереш за какво става въпрос.

Може би съвсем не на последно място - молив и лист хартия. Запиши своята звездна история. Запомни това. Записвай всичко, което става пред очите ти, къде и кога. И не знам защо, но нещо ме човърка да го напиша - с телескоп не се наблюдават метеорни потоци, падащи звезди, метеорити или както го предпочиташ.