Венера

Визуално наблюдение с чаша кафе

разказНикога не дърпам докрай пердето пред левия прозорец през лятото. Ако взема да се успивам, слънчевият сноп пресича стаята под диагонал, достига леглото, настанява се върху лицето ми и разгонва сладките остатъци от съня. Късметлия съм. Имам източен прозорец със сто и осемдесет градусова панорама. Вляво, като се понадвеся, виждам Северната звезда, а вдясно дали е отворено кафенето на спирката, ако съм свършил цигарите. Кафенето, обаче, както и част от южното небе от година вече не се виждат заради една голяма чиния на сателитна антена.

Обикновено не се нуждая от събуждане. Обичам да ставам рано. Четири и половина, пет е добър час за започване на деня. За шумната улица тишината сто метра по-нагоре е необичайна. В нея сме само аз и стаята. Светлина хвърля единствено нощната лампа и полумракът прилича на материя, в която пространството очаква да затрепти, за да приеме формата на познатото. За съзнанието пет също е добър час. Най-добрия час за трептене на усещания и мисли. Колкото по-неканени – толкова по-ясни и безапелационни са в щедростта си. Няма и по-хубаво кафе от кафето преди разсъмване. Сивкавата пара излиза от чашата, проправя си път нанякъде с безгласната уговорка за уют и мъглив стон топлина, а понякога осмисля и ранното ставане, ако се случи човек да си зададе въпроса, за чий дявол се е измъкнал толкова рано.

И днес тя е там. Стои като страж и вестител на Слънцето. Звездите неуверено се готвят да потънат в шестнадесет часово забвение, но Венера блести уверена и спокойна, въпреки, че това, на което тя известява началото, след малко ще я ослепи с белотата си. Не можеш да се бориш със Светлото. Особено, ако си близо до него. Икар най-добре е почувствал това, но пък Венера не е никакъв мит. Била е такъв, когато са я нарекли на любовта. Интересно как биха я кръстили, ако са знаели, че обвита в отровни въгледвуокисни и серни изпарения, е нагорещена до смърт. Навярно някой би казал, че все пак това е любовта. Изгаряща и безмилостна. Друг – че е недостижима като нея. А аз в тия години не спрях да се питам защо Малкият принц си тръгна от своята роза.

Венера и любовта си приличат. Каквато и власт да имаш, не можеш да ги имаш, нито да ги покориш – единствената възможност е да се отдадеш. Науми ли си човек, че трябва да има нещо – загубен е. Можеш да притежаваш, но не и да бъде твое. В търговските времена, в които живеем, едва ли някой се интересува от философия. Сигурно затова всички са така раздразнителни или губят здрав разум, когато карат колите си. Усещат, че нещо не е наред, но не знаят какво. Усещането за сила и скорост е само загатване какво би било, ако ти самият беше всичко това.

Подобни мисли ме подпират във фонов режим, несъзнателно винаги, когато седна пред компютъра и от подобно черногледство в последно време ми се отщява да правя каквото и да било. Ако ме беше подпряла и мисълта, че е крайно време да стана и да отида до кухнята, водата за второто кафе нямаше да изври, но почти всеки ден е така – между 30-40 минути нагорещен котлон за чаша кафе. От енергото сигурно ще потриват ръце, ако разберат. Налагам си да стоя до кафеника, докато течността забълбука и се връщам обратно.

Като хвърлям поглед навън, тъмното и ясно допреди малко небе вече е изсветляло и е затрупано от облаци, в средата на които, до едно по-светло мъгливо езеро, се мъчи да оцелее Венера. Въпреки, че съм я наблюдавал достатъчно пъти, не мога да повярвам как може да се вижда в такава наситена плътност. Оставям чашата, измъквам фотокамерата от чантата и я слагам на разпънатия статив. Правя няколко бързи снимки, защото от горчив опит знам, че някои неща траят секунди. Така и става в момента. Три кадъра и Венера изчезва. След две минути, за още два кадъра си взима довиждане и потъва, а тъмните парцаляци се разпръсват под нея в светлосива равномерна мъгла. Но съм доволен. Винаги съм знаел, че е много ярка, но да се пребори с тези облаци... нямах представа. Днес си давам сметка за нов смисъл на името й. Носи името, не просто на любовта, а на истинската и като нея се бори докрай. Това може би означава Венера. И че някой ден, някой, добил мощ, ще израстне достатъчно, ще забрави за правилата и за природата и ще се опита да я направи негова. Аз със сигурност няма да мога да видя това, но ти пожелавам късмет, приятелю. Прегърни я и от мен.